Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w ubiegły weekend przyznała prestiżowe nagrody podczas organizowanych w Poznaniu targów „Smaki Regionów”.

Nominacje do tytuły „Perły 2022” to efekt uzyskania najwyższych ocen w regionalnym konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Najlepsi producenci, ekologiczne gospodarstwa, restauratorzy zaprezentowali się pod koniec sierpnia w Przelewicach. Wyróżnione zostały regionalne wyroby, wytwarzane od lat tymi samymi metodami, wyróżniające się jakością i smakiem.

Oprócz Chleba Gwdowskiego, wytwarzanego przez Państwa Danutę i Lecha Szlazów tytuł otrzymało sześć innych produktów z terenu Województwa Zachodniopomorskiego: Schab swojski świdwiński, Jesiotr wędzony, Masło 82% ze śmietanki ukwaszonej, Miód pszczeli leśny nektarowo-spadziowy, Produkty z dyni oraz Wino Solaris 2020 półwytrawne białe.

Na Pomorze Zachodnie pojechała również nagroda „Klucz do Polskiej Spiżarni”, przyznawana osobom szczególnie zasłużonym w regionach dla wspierania kulinarnego dziedzictwa, promocji i budowy rynku produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych. Nagrodę otrzymała Wioletta Defée, członkini Stowarzyszenia Polska Inicjatywa Kulinarna, nauczyciel Technologii Gastronomicznej w Szczecinie z 20-letnim stażem. Jest pasjonatką sztuki kulinarnej, poszukującą smaków kuchni różnych regionów i krajów. Tworzy przepisy i dania nagradzane w Polsce oraz za granicą.

Zdjęcie: https://www.produktyregionalne.pl/nkd.html