Powiat Szczecinecki wzbogacił się ostatnio o kolejny produkt kulinarny wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są nim „Paszteciki Gwdowskie” Danuty Szlaz, mieszkanki Gwdy Wielkiej z terenu Gminy Szczecinek.

„Paszteciki Gwdowskie” to zarazem 39 produkt z obszaru Województwa Zachodniopomorskiego, który znalazł się na zaszczytnej Liście Produktów Tradycyjnych. Wczoraj, dnia 03 października 2016r. w Szczecinie miała miejsce konferencja prasowa z udziałem Wicemarszałka Województwa Zachodniopomorskiego Jarosława Rzepy podsumowująca udział Pomorza Zachodniego w tegorocznych Targach „Smaki Regionów 2016”, które odbyły się w Poznaniu. Tegoroczne Targi „Smaki Regionów” to niebywały sukces kulinarny Województwa Zachodniopomorskiego, podczas których przyznano Nasze Województwo zyskało pięć kulinarnych „Pereł” oraz trzy „Klucze do Polskiej Spiżarni”, czyli prestiżowe nagrody przyznawane przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Laureaci „Pereł 2016” to: Małgorzata i Piotr Kozłowscy, Gospodarstwo Ryby Lubie, Lubieszewo za Węgorza pieczonego w zalewie; Barbara, Andrzej i Kalina Przyweccy z Ostrowic za Masło ostrowieckie; Artur Małetka z Kołobrzegu za Piwo Colberg; Restauracja Park Hotel, Tomasz Madera, Michał Wernio ze Szczecina za Kiełbasę jagnięcą z puree ziemniaczanym karmelizowanym jabłkiem oraz Gospodarstwo Ekologiczne Folwark Biernów-Park Krystyny i Andrzeja Hapka z Ostrego Barda za Staropolską sztufadę z dziczyzny. Zaś „Kluczami do polskiej Spiżarni 2016” zostali obdarowani: Agnieszka Kołodziej, Główny Specjalista Wydziału Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego; Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach w imieniu którego nagrodę odebrał Adam Kalinowski Dyrektor Ośrodka oraz Iwona Karwowska, Kustosz, Kierownik Działu Etnografii Pomorza Muzeum Narodowego w Szczecinie. W konferencji tej na zaproszenie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego uczestniczył Dariusz Siubdzia Dyrektor Biura LGD POJEZIERZE RAZEM.

LGD POJEZIERZE RAZEM stawia sobie, jako jeden z ważniejszych elementów działanie na rzecz kształtowania tożsamości społeczności lokalnej zamieszkującej Powiat Szczecinecki. „Paszteciki Gwdowskie” niewątpliwie stanowią element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane, ponadto są czynnikiem promującym tradycyjną żywność na terenie działania LGD POJEZIERZE RAZEM, czyli obszarze Powiatu Szczecineckiego, jak też są ważnym elementem pogłębiającym wiedzę lokalnej społeczności, w tym konsumentów w zakresie tradycyjnej żywności oraz dziedzictwa kulturowego Ziemi Szczecineckiej.

Danuta Szlaz pytana o podłoże sukcesu – odpowiada krótko i zwięźle: „to trzeba kochać i chcieć robić”, i dalej mówi, że wypiekaniem pasztecików zajmuje się już od ponad 30 lat i przybliża krótką historię swego przysmaku: „W roku 1949 mama przyjechała do powiatu białogardzkiego i zamieszkała w miejscowości Stanomino. Od kiedy pamiętam bardzo często mama przygotowywała właśnie paszteciki. Według mnie, już od początku lat 50. XX w. paszteciki te były wyrabiane na terenie obecnego Województwa Zachodniopomorskiego. Początkowo na imprezy rodzinne i spotkania towarzyskie. Współczesny przepis na „Paszteciki Gwdowskie” brzmi tak: szybko wyrobić ciasto z mąki, masła, jajek, śmietany, drożdży, cukru i soli. Następnie tak wyrobione ciasto schłodzić. W dalszej kolejności przygotować należy farsz z grzybów, cebuli i kiszonej kapusty. Farsz należy układać na uformowanych z ciasta wstęgach, które należy dokładnie skleić. Po czym należy wstęgi pokroić na poszczególne drobne paszteciki i piec 20 minut w nagrzanym piekarniku.

LGD POJEZIERZE RAZEM w Szczecinku serdecznie zaprasza wszystkich wytwórców i producentów miodów, serów i produktów mlecznych, ryb i produktów rybołówstwa, wędlin i produktów mięsnych, czy przetworów, dań gotowych, wyrobów piekarniczych, napoi i olei do współpracy w zakresie uzyskania przez zainteresowanych wpisów na Listę Produktów Tradycyjnych. LGD ze swojej strony oferuje współpracę i kompleksową pomoc w zakresie skompletowania wymaganej prawem dokumentacji aplikacyjnej, jak również pomoc w zakresie przygotowania wniosku w związku z ubieganiem się przez Państwa o taki wpis. Szeroka, daleko zakrojona współpraca i wola współpracy lokalnych wytwórców czy producentów oraz lokalnych Liderów, osób m.in. kreujących i aktywizujących lokalną społeczność wraz z przedstawicielami instytucji samorządowych, jak i pozarządowych oraz pracownikami Urzędu Marszałkowskiego jest gwarantem sukcesu, na którym Nam wszystkim zależy. Kto następny - jaki to będzie produkt czy potrawa wpisana na Listę Produktów tradycyjnych? Zobaczymy, czas pokaże, prace trwają…

Tekst i zdjęcia: Biuro LGD POJEZIERZE RAZEM