Wczoraj, 20 marca 2017r. w Szczecinie w Restauracji Botanic przy ulicy Krzywoustego miała miejsce uroczystość włączenia nowych członków w poczet zaszczytnego grona podmiotów zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego.

Do Sieci przystąpili: Gospodarstwo Agroturystyczne Kazimierza i Jolanty Kalińczak „Kalina” z Komorza, które położone jest na terenie Drawskiego Parku Krajobrazowego , a także Smażalnia „Bar Bistro” Monika Olejnik ze Starego Drawska, Gmina Czaplinek oraz Pracownia Pasieczna Małgorzaty Chabowskiej „Staropolska miodziarnia” z Gryfic i „Botanic Restaurant” ze Szczecina.

Wartym przypomnienia jest fakt, że Zachodniopomorska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego jest zrzeszeniem przedsiębiorców, o członkostwo w którym mogą ubiegać się nie tylko producenci surowców w rolnictwie, ogrodnictwie i rybactwie, ale również przetwórcy żywności, restauracje, punkty gastronomiczne i hotele.

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego powstała po to, by ułatwić konsumentom i turystom odnalezienie oraz spróbowanie regionalnych specjałów danego kraju. Województwo Zachodniopomorskie przystąpiło do tej Sieci w 2008 roku. Obecnie, po poniedziałkowej uroczystości skupia już 51 podmiotów – producentów, przetwórców, restauracje i punkty gastronomiczne, które promują i rozpowszechniają lokalną żywność.

Aby znaleźć się w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego przetwórcy żywności powinni wytwarzać produkty oparte na surowcach produkowanych w tym regionie oraz szczegółowo opisać jak powstały. Restauracje, punkty gastronomiczne i hotele powinny m.in. używać składników i surowców wytwarzanych na Pomorzu Zachodnim i przygotowywać potrawy, które mają historyczne tradycje w regionie.

Oprócz możliwości posługiwania się logo sieci, członkostwo daje przedsiębiorcom prawo do umieszczania informacji o sobie na internetowych stronach województwa i Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Firmy wpisane na listę mogą też bezpłatnie reklamować się w regionalnych folderach, a także uczestniczyć w regionalnych imprezach promocyjnych.

Certyfikaty potwierdzające przyjęcie do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego wręczył osobiście nowo przyjętym członkom Jarosław Rzepa Wicemarszałka Województwa Zachodniopomorskiego. Nadane certyfikaty opatrzone są logiem rozpoznawalnym w całej Europie, które tworzy wizerunek czapki kucharskiej z nożem i widelcem.

Smażalnia „Bar Bistro” Monika Olejnik ze Starego Drawska oferuje szeroka paletę ryb słodkowodnych zarówno w zalewie octowej, jak i pomidorowej, które to są specjalnością Smażalni. Surowiec w postaci ryb słodkowodnych Właściciele pozyskują z Pojezierza Drawskiego oraz jezior będących w dzierżawie Gospodarstwa Rybackiego w Czaplinku i Przedsiębiorstwa Rybackiego Spółka z o.o. w Złocieńcu.

Pracownia Pasieczna Małgorzaty Chabowskiej „Staropolska miodziarnia” z Gryfic oferuje swoim klientom naturalne miody nektarowe oraz produkty pszczele wytwarzane metodami, które gwarantują zachowanie w pełni naturalnego i niemodyfikowanego koloru, smaku oraz konsystencji czy też walorów zapachowych miodu.

Rodzinna Restauracja Botanic ze Szczecina prowadzona przez braci Jakuba i Tomasza Bylińskich. Restauracja swoim przyszłym klientom oferuje potrawy powstałe na bazie tradycyjnych produktów z Województwa Zachodniopomorskiego wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych, wśród których są m.in.: ser kozi z Wołczkowa, karp z Gospodarstwa Rybackiego Miedwie, miody z Pasieki Miody Jana, czekolada z Fabryki „Gryf” ze Szczecina czy też mięso i wędliny ze sklepu mięsnego „Specjały u Szymona” również ze Szczecina.

Gospodarstwo Agroturystyczne Kazimierza i Jolanty Kalińczak „Kalina” z Komorza, które położone jest na terenie Drawskiego Parku Krajobrazowego w Gminie Borne Sulinowo na terenie Powiatu Szczecineckiego oferuje swym klientom tradycyjne produkty z regionu. Kuchnia Państwa Kalińczak jest bardzo mocno związana z tradycjami kulinarnymi Pomorza Zachodniego. Właściciele uprawiają swój własny ogród warzywny, a zdrowa żywność stanowi podstawę potraw serwowanych gościom. W bogatym menu znaleźć można produkty tradycyjne z regionu: m.in.: chleb koprzywieński, miód drahimski, sielawę wędzoną, wędliny świdwińskie oraz ogórki kołobrzeskie. Pensjonat "Kalina" leży na terenie Drawskiego Parku Krajobrazowego, pośród rozległych lasów sosnowych, w malowniczo położonej miejscowości Komorze, nad pięknym jeziorem o tej samej nazwie. Jest to typowa miejscowość letniskowa, na stałe mieszka tu tylko 37 mieszkańców. W sąsiedztwie Pensjonatu jest stadnina koni . Od jeziora Komorze zaczyna się szlak kajakowy rzeką Piławą oraz wiele szlaków rowerowych. Pensjonat posiada przestronne i słoneczne pokoje , a w ogrodzie usytuowane jest miejsce na ognisko i grilla. Jest to idealne miejsce dla miłośników kąpieli, wędkarstwa, jazdy konnej, wycieczek rowerowych, grzybiarzy, kajakarzy, myśliwych i spacerowiczów. Więcej informacji nt. Gospodarstwa Agroturystycznego znajdą Państwo na stronie internetowej: www.komorzekalina.eu

Zarząd LGD serdecznie gratuluje nowym członkom i życzy dalszej owocnej pracy oraz wielu sukcesów na niwie zawodowej i prywatnej. Przypomnijmy, że do celów statutowych Stowarzyszenia LGD POJEZIERZE RAZEM należy m.in. działanie na rzecz popularyzacji i rozwoju produkcji wyrobów regionalnych oraz realizacja zapisów Lokalnej Strategii Rozwoju (LSR) na lata 2014-2020, która zakłada dążenie do rozszerzenia listy produktów tradycyjnych pochodzących z obszaru objętego LSR oraz do promocji tych produktów jako dziedzictwa kulinarnego. Więcej informacji nt. Zachodniopomorskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego: www.wrir.wzp.pl/biuro-rolnictwa-i-rozwoju-wsi/europejskie-dziedzictwo-kulinarne-na-pomorzu-zachodnim

Tekst i zdjęcia:
Dariusz Siubdzia, Biuro LGD POJEZIERZE RAZEM